De Behandeling

Tijdens de behandeling ligt u meestal met uw kleren aan op een comfortabele behandelbank. Het is  dan makkelijk als u loszittende kleding draagt die wat verschoven kan worden. Soms moet er wel wat kleding uitgetrokken worden.

Voorafgaand aan elke behandeling wordt uw hartslag via de polsen aan beide kanten beoordeeld. Dit is een belangrijk onderdeel wat gebruikt wordt om een indruk te krijgen van uw energie.

De acupunctuurbehandeling zelf bestaat uit het plaatsen van enkele (gemiddeld 3 tot 5) dunne naaldjes die 21 minuten blijven staan. Aanvullend kan massage, warmte, cupping, guasha en acusilk, toegepast worden. Een niet onbelangrijk onderdeel bij dit alles is een gesprek van mens tot mens.

Het plaatsen van het naaldje is meestal pijnloos. Soms kan het wat gevoelig zijn maar dat verdwijnt al snel. Ook kan er een lichte tintelende sensatie worden waargenomen. De meest voorkomende plaatsen waar naaldjes geplaatst worden zijn de onderbenen en onderarmen. Bij professionele , klassieke acupunctuur worden maar enkele naaldjes geplaatst. Gemiddeld 3 tot 6 per behandeling.

Het doel van de behandeling is gericht op het balanceren, voeden of in beweging brengen van uw energie. Als dat lukt is er sprake van ontspanning en klachtenvermindering. Dit kan meteen tijdens de behandeling optreden maar ook in de uren en dagen erna. Soms wordt dit pas  na enige behandelingen duidelijk.

De behandelfrequentie bij  klassieke acupunctuur is laag. Gemiddeld zie ik u na de eerste behandeling 1 of 2 weken later weer terug. Daarna wordt dat al snel 3 tot 4 weken. Bij acute klachten is de behandelfrequentie meestal hoger dan voor chronische klachten.

Geen mens is hetzelfde, maar om een indruk te krijgen hoeveel behandelingen gemiddeld gegeven worden: bij acute klachten gemiddeld 3 tot 6 behandelingen, bij chronische klachten gemiddeld 4 tot 12 keer per jaar.

Het bepalen van de behandelfrequentie gebeurt natuurlijk in overleg. Zo kan er bijvoorbeeld ook rekening gehouden worden met de vergoeding van uw zorgverzekeraar.