Over Acupunctuur

Acupunctuur heeft zich in de  afgelopen 5000 jaar, tot aan nu, ontwikkelt als onderdeel van de Klassieke Chinese Geneeskunde. Het heeft zijn bestaansrecht en effectiviteit al die tijd bewezen. Dagelijks maken miljoenen mensen wereldwijd gebruik hiervan. Niet alleen in het verre Oosten maar ook in de Westerse wereld.

Letterlijk is acupunctuur het prikken met een dun naaldje (0,16 mm). De meest voorkomende plaatsen waar dit plaatsvindt zijn de onderbenen en onderarmen. Het plaatsen van het naaldje kan wat gevoelig zijn maar dat verdwijnt al snel. Meestal is het prikken pijnloos. Als het naaldje geplaatst is kan er een lichte tintelende sensatie worden waargenomen. Bij klassieke acupunctuur worden maar enkele naaldjes geplaatst. Gemiddeld 3 tot 4 per behandeling.

De klassieke Chinese filosofie achter acupunctuur is anders dan onze Westerse filosofie. De Chinese manier van denken gaat uit van een basisbegrip wat “Qi” genoemd wordt. Dit wordt vaak vertaald als “energie”. Een onderverdeling hiervan zijn de begrippen Yin en Yang. Hiermee kan alles wat aanwezig is in de kosmos en onze wereld, ingedeeld worden op een dualistische maar tegelijkertijd elkaar aanvullende manier. Dit is beter herkenbaar als er gesproken wordt over warmte en koude, licht en donker, introvert en extrovert of binnen en buiten. Een ander gebruik van de begrippen Yin en Yang spreekt over Vorm en Functie.

Alles in de kosmos is energie. Energie is altijd in beweging,  zelfs al lijkt dat niet zo. Energie is zich altijd aan het ontwikkelen en doorloopt herkenbare fasen met een begin en einde. Deze ontwikkeling vind plaats op allerlei niveaus. Het vrij stromen en in balans zijn van deze verschillende processen is een voorwaarde voor een goede gezondheid. Met behulp van acupunctuur kun je energie en zo je gezondheid heel specifiek beïnvloeden.

Bij Klassieke Acupunctuur wordt een schijnbaar identieke klacht bij verschillende personen, verschillend behandeld. Dat omdat iedereen een andere, individuele persoonlijke constitutie heeft. Zo krijgt iedere patiënt een behandeling op maat.

Voor degene die daar meer over wil weten raad ik het boekje “Acupunctuur in 1 Dag” van Peter van Kervel aanbevolen. Dit boekje is in de praktijk te leen of te koop.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial